WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Placki z cukinii i pasternaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z cukinii zielonej i korzenia pasternaku. Bezmięsne danie obiadowe. Można je podać same lub z różnymi dodatkami.

Placki z cukinii i pasternaku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki z cukinii i pasternaku

 

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii i pasternaku

ETAP 1:

Cukinię obrać i usunąć nasiona. Resztę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Posolić i odstawić na kilkanaście minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku. Pasternak obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cukinię przełożyć do pasternaku. Wbić jajko. Dodać mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać porcje ciasta tworząc placki. Smażyć z obu stron na rumiano i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Podawać na ciepło same lub np. z twarożkiem.

Placki z cukinii i pasternaku
Placki z cukinii i pasternaku po usmażeniu wyłożone na talerz przykryty ręcznikiem papierowym
Placki z cukinii i pasternaku
Placki w trakcie smażenia na patelni na oleju
Placki z cukinii i pasternaku
Ciasto na placki po wymieszaniu wszystkich składników
Placki z cukinii i pasternaku
Cukinia starta na tarce i odcisnieta z nadmiaru soku
Placki z cukinii i pasternaku
Pasternak starty na tarce na drobnych oczkach