WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Krokiety z kurkami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje ulubione krokiety, z farszem z kiszonej kapusty i smażonych z cebulką kurek. Pełne smaku i aromatyczne.

Krokiety z kurkami i kapustą

Składniki:

Krokiety z kurkami i kapustą

Ciasto

Farsz

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g kurek
  • 1-2 cebule
  • olej
  • sól i pieprz

Inne

Sposób przygotowania:

Krokiety z kurkami i kapustą

Kapusta

Krokiety z kurkami i kapustą
Jeśli kapusta jest za kwaśna, możemy ją wypłukać.

Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odsączamy dokładnie i studzimy. Kroimy bardzo drobno i przekładamy do miski.

Grzyby

Krokiety z kurkami i kapustą
Kurki dobrze jest rozdrabniać w malakserze.

Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy lub mielimy dość drobno.

Na oleju podsmażmy posiekaną cebulę, wrzucamy kurki i doprawiamy. Smażymy, po czym przekładamy i mieszamy z kapustą.

Dość mocno doprawiamy.

Naleśniki

Krokiety z kurkami i kapustą
Ciasto na naleśniki powinno chwilę odstać przed smażeniem.

Mąkę mieszamy dokładnie z mlekiem, wodą, jajkami, szczyptą soli i cukru. Smażymy cienkie naleśniki i lekko studzimy.

Smażenie

Krokiety z kurkami i kapustą
Krokiety smażymy na średnim ogniu z dwóch stron.

Naleśniki zawijamy z farszem na krokiety i panierujemy w roztrzepanym jajku z przyprawami i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.


Tagi:

dania krokiety