WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kotleciki warzywne z kaszą bulgur

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, pełne jesiennych skarbów, chrupiące i soczyste w środku kotleciki z duszonych warzyw i kaszy bulgur.

Kotleciki warzywne z kaszą bulgur

Składniki:

Kotleciki warzywne z kaszą bulgur

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki warzywne z kaszą bulgur

Kasza

Kotleciki warzywne z kaszą bulgur
Kasza bulgur powinna być dość miękka na kotleciki.

Kaszę bulgur gotujemy w osolonej widzie, aż będzie odpowiednio miękka. Odcedzamy i studzimy. Przekładamy do miski.

Warzywa

Kotleciki warzywne z kaszą bulgur
Warzywa rozdrabniamy i podsmażamy z porem.

Warzywa obieramy. Pora kroimy w plasterki i podsmażmy na odrobinie oleju. Marchew, pietruszki, selera i dynię ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w robocie. Dodajemy do pora i doprawiamy.

Smażymy, aż będą miękkie i stracą nadmiar wody. Studzimy.

Masa

Kotleciki warzywne z kaszą bulgur
Masę mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kaszę łączymy z warzywami, dodajemy jajka i mieszamy. Jeśli będzie za rzadka, dosypujemy płatków owsianych. Doprawiamy do smaku.

Smażenie

Kotleciki warzywne z kaszą bulgur
Kotlety smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

Moczymy dłonie i formujemy kotleciki. Kładziemy na patelni, na rozgrzany olej i smażymy na złoto z dwóch stron.