Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makaron z tuńczykiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i proste w wykonaniu danie. Makaron z warzywami i tuńczykiem jest bardzo sycący. Idealny na jesień i zimę. Bardzo polecam taki obiad.

Makaron z tuńczykiem i warzywami

Składniki:

Makaron z tuńczykiem i warzywami

Składniki:

  • 25 dag makaronu rurki
  • 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pół puszki kukurydzy
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • zioła prowansalskie według uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem i warzywami
1. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w małą kostkę. Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy, wrzucamy marchewkę i ponownie przesmażamy. Następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy.

2. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. Miękki dokładnie odcedzamy.

3. Do miękkich warzyw dodajemy ugotowany makaron, odsączonego tuńczyka i kukurydzę, mieszamy, dodajemy przyprawy i zioła i chwilę przesmażamy, tak żeby składniki dokładnie się połączyły.

4. Podajemy, a ja smacznego życzę.