Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. Cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory z puszki lub passate pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem, suszonym oregano, bazylią, tymiankiem, wędzona papryką czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnkiem.
3. Do gotowego sosu dodajemy makaron i mieszamy.
4. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy pokrojone oliwki.
5. Dodajemy tuńczyk, następnie układamy warstwę pokrojonych pomidorów. Możemy doprawić pomidory solą oraz pieprzem. Posypujemy zapiekankę warstwą startego sera mozzarella i zapiekamy w nagrzanym piekarniku, aż do rozpuszczenia się sera.
2. Cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory z puszki lub passate pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem, suszonym oregano, bazylią, tymiankiem, wędzona papryką czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnkiem.
3. Do gotowego sosu dodajemy makaron i mieszamy.
4. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy pokrojone oliwki.
5. Dodajemy tuńczyk, następnie układamy warstwę pokrojonych pomidorów. Możemy doprawić pomidory solą oraz pieprzem. Posypujemy zapiekankę warstwą startego sera mozzarella i zapiekamy w nagrzanym piekarniku, aż do rozpuszczenia się sera.