kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placki z cukinii, marchewki, selera z oliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne placuszki. Przygotowane z dodatkiem warzyw i zielonych oliwek. Placuszki polecam na obiad lub kolację.

Placki z cukinii, marchewki, selera z oliwkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki z cukinii, marchewki, selera z oliwkami

 

  • 1 cukinia ( 230 g )
  • 80 g marchewki
  • 80 g selera
  • 0,5 łyżeczki soli do startych warzyw
  • 1 surowe jajko
  • 4 łyżki kefiru
  • garść oliwek
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii, marchewki, selera z oliwkami
Marchew i seler obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Cukinię myjemy i osuszamy z wody, ścieramy na tarce jarzynowej do miski z warzywami. Wsypujemy sól i mieszamy. W międzyczasie kroimy oliwki na drobno. Starte warzywa odciskamy z soku i dodajemy oliwki oraz pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Placki z cukinii, marchewki, selera z oliwkami
Do miski ścieramy seler i marchew oraz cukinię.
Placki z cukinii, marchewki, selera z oliwkami
Do startych warzyw dodajemy jajko i kefir.
Placki z cukinii, marchewki, selera z oliwkami
Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Placki z cukinii, marchewki, selera z oliwkami
Placki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Placki z cukinii, marchewki, selera z oliwkami
Na ręcznik papierowy przekładamy usmażone placuszki.