Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Szakszuka z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zrobiłam z jednym jajkiem, ale można na jednej patelni przygotować danie z 3 jajek. Doskonałe danie na śniadanie lub kolację

Szakszuka z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szakszuka z kurkami

 

  • 20 dag kurek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki pokrojonego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szakszuka z kurkami
Kurki dokładnie oczyścić, a następnie wypłukać. Zalać wodą i gotować około 10 minut. Pokroić. Cebulę pokroić drobno. Zeszklić cebulę na tłuszczu, dodać kurki, przecier pomidorowy i przyprawy i podsmażać przez około 10 minut. W tym czasie wyparuje woda z kurek.

Rozsunąć kurki na bok, zrobić wgłębienie i wbić jajko. Posolić i popieprzyć jajko. Przykryć pokrywką i dusić okoł 4 minuty aby białko się ścieło.

Na koniec po kroić drobno pokrojonym szczypiorkiem
Szakszuka z kurkami
Najlepiej wykorzytać cienki szzcypiorek k
Szakszuka z kurkami
Kurki należy dokładnie oczyścić i wypłukać
Szakszuka z kurkami
podgotowane kurki podsmazyc z cebulą i przyprawami
Szakszuka z kurkami
W wgłębienie zrobione w kurkach wbić jajko