Placki z cukinią to świetny sposób na szybki obiad lub kolację. Doskonale sprawdzają się również jako dodatek do dań mięsnych i ryb. Cukinia ma bardzo neutralny smak, dlatego równie dobrze będzie komponowała się z ziemniakami, fetą i suszonymi pomidorami, co z dynią, jabłkami (np. racuchy z cukinii) i cynamonem. Młode cukinie możesz zetrzeć razem z gniazdami nasiennymi i skórką. Pestki są wówczas bardzo delikatne i lekko orzechowe w smaku. Dojrzalsze okazy obierz ze zdrewniałej łupiny i wydrąż łyżką gąbczasty środek. Przyrządzając cukiniowe placki, pamiętaj że jest to bardzo soczyste warzywo. Po starciu na tarce najlepiej odczekać 5-10 minut, żeby puściło sok. Po jego odlaniu placki będą miały bardziej zwartą konsystencję i mniejszą tendencję do rozpadania się. Jest to bardzo istotne, gdy nie dodajesz do placków mąki ani jajek. Startą na tarce cukinię przeznaczoną do wytrawnych placków od razu posól, dzięki temu puści więcej soku. Po odlaniu go, posól delikatnie raz jeszcze. Wówczas potrawa będzie idealnie doprawiona. Placki z cukinią są doskonałe, gdy zostaną usmażone na oleju, wyśmienicie sprawdza się tu olej kokosowy i rzepakowy. Pyszności z cukinii w wersji fit piecz w piekarniku. Do placków z cukinii na słono, najlepiej pasują: kwaśna śmietana, sery pleśniowe, jogurtowe sosy i warzywne salsy. Cukinia w słodkich potrawach, dobrze smakuje z nutellą, bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi i szklanką gorącego kakao.