przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Placki z gotowanych ziemniaków

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Super pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków i zaangażowania dzieciaków do pomocy w kuchni :D

Placki  z gotowanych ziemniaków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki z gotowanych ziemniaków

 

 

  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie dżem

 

Sposób przygotowania:

Placki z gotowanych ziemniaków
Ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Następnie łączymy je z jajem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. Solimy lekko i dokładnie wyrabiamy. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką, wycinamy foremkami dowolne kształty (polecam zatrudnić do tego dzieciaki - mają z tego wielka frajdę :) ) i smażymy na gorącym oleju aż się zrumienią. Pozsypujemy cukrem pudrem lub dżemem. Najlepsze są na gorąco, ale nadają się też na zimną przekąskę.
Placki  z gotowanych ziemniaków
W zasadzie można by pokroić ciasto w zwykłe kwadraty ale wiadomo że koguciki są smaczniejsze :)