Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placki z kalafiora.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placki są bardzo smaczne, a do tego to ratunek dla kalafiora który gdzieś nam zalega niezjedzony.

Placki z kalafiora. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z kalafiora.

 

Sposób przygotowania:

Placki z kalafiora.
Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Najlepiej do tego nadaje się kalafior z poprzedniego dnia, który jest mocno zimnu. Jednak możemy również zrobić ze świeżo gotowanego tylko trzeba go wystudzić. Z powstałej masy smażymy placuszki na rozgrzanym oleju. Mąka ziemniaczana jest bardzo wskazana, bez niej placki są bardzo delikatne i podatne na uszkodzenia. Skrobia dużo bardziej wiąże niż sama pszenna mąka. Składniki mieszamy razem i odstawiamy na chwilę aby się przegryzło. Lekko przestudzone placki podajemy z sosem.
Placki z kalafiora.
Najlepiej nadaje się kalafior z poprzedniego dnia.
Placki z kalafiora.
Kalafiora i resztę składników na placki miksujemy razem.
Placki z kalafiora.
Ze składników powstanie gładka gęsta masa.
Placki z kalafiora.
Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju.