WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Placki z patisona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne placki z patisona, z dodatkiem maki owsianej i serka waniliowego. Idealne na podwieczorek lub kolację.

Placki z patisona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z patisona

 

  • Ok. 1/3 średniej wielkości patisona
  • 1 jajko
  • 3 pełne łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżka serka waniliowego homogenizowanego
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z patisona

ETAP 1:

Patisona obrać i wyciąć gniazda nasienne. Miąższ zetrzeć na tarce na grubych oczkach i przełożyć do miski. Wbić jajko, wsypać mąkę i sól. Dodać serek i wymieszać.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i wyłożyć porcje ciasta formując płaskie placki. Smażyć na małym ogniu z obu stron po kilka minut i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Podawać na ciepło.

Placki z patisona
Usmażone placki wyłożone na ręcznik papierowy
Placki z patisona
Placki z patisona w trakcie smażenia na patelni
Placki z patisona
Porcje ciasta nałożone na patelnię i uformowane w placki
Placki z patisona
Starty patison wymieszany z pozostałymi składnikami