Sposób przygotowania:
Naleśniki z wieloowocowym farszemETAP 1:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wodę mineralną, mleko, olej, szczyptę soli, wbijamy jajka. Miksujemy, aż powstanie jednolite ciasto. Odstawiamy je na kilkanaście minut, a następnie ubijamy rózgą.
Ciasto wylewamy porcjami na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Po usmażeniu naleśnika z jednej strony, przerzucamy go na drugą i smażymy.
ETAP 2:
Owoce myjemy, osuszamy. Z truskawek odrywamy szypułki, truskawki kroimy w ćwiartki. Owoce mieszamy i dosładzamy wedle uznania.
ETAP 3:
Na każdym naleśniku układamy porcję farszu (część owoców zostawiamy na wierzch naleśników). Naleśniki zwijamy w trójkąty.
ETAP 4:
Naleśniki obsmażamy z obu stron na maśle.
Przed podaniem naleśniki polewamy jogurtem, obkładamy pozostałymi owocami i posypujemy cukrem.