Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Naleśniki z wieloowocowym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Owoce lata są tak pyszne, że trudno zdecydować się na jedne z nich. Miks malin, truskawek i borówek smakuje doskonale m.in. w postaci farszu do naleśników.

Naleśniki z wieloowocowym farszem

Składniki:

Naleśniki z wieloowocowym farszem

 

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju + olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 1,5-2 szklanki owoców: malin, truskawek i borówek
  • jogurt naturalny
  • cukier
  • masło

Sposób przygotowania:

Naleśniki z wieloowocowym farszem

ETAP 1:

Naleśniki z wieloowocowym farszem
Naleśniki smażymy na patelni z rozgrzanym olejem

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wodę mineralną, mleko, olej, szczyptę soli, wbijamy jajka. Miksujemy, aż powstanie jednolite ciasto. Odstawiamy je na kilkanaście minut, a następnie ubijamy rózgą.

Ciasto wylewamy porcjami na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Po usmażeniu naleśnika z jednej strony, przerzucamy go na drugą i smażymy.

ETAP 2:

Naleśniki z wieloowocowym farszem
Przygotowujemy farsz z truskawek, malin i borówek

Owoce myjemy, osuszamy. Z truskawek odrywamy szypułki, truskawki kroimy w ćwiartki. Owoce mieszamy i dosładzamy wedle uznania.

ETAP 3:

Naleśniki z wieloowocowym farszem
Naleśniki wypełniamy farszem i składamy w trójkąty

Na każdym naleśniku układamy porcję farszu (część owoców zostawiamy na wierzch naleśników). Naleśniki zwijamy w trójkąty.

ETAP 4:

Naleśniki z wieloowocowym farszem
Naleśniki obsmażamy z obu stron na maśle

Naleśniki obsmażamy z obu stron na maśle.
Przed podaniem naleśniki polewamy jogurtem, obkładamy pozostałymi owocami i posypujemy cukrem.