Sposób przygotowania:
Tarta jaglana z cukinią i fetą
Spód: kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy a następnie szklimy na łyżeczce masła. Podsmażoną cebulę dodajemy do zimnej kaszy. Następnie dodajemy jajko i przyprawy, dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wykładamy kaszę i lekko dociskamy do ścianek naczynia i do dna. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Nadzienie: cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki i odciskamy z nadmiaru płyny. Cebulkę i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy odsączoną cukinię i jeszcze chwilę przesmażamy, zdejmujemy z ognia. Suszone pomidory i fetę kroimy w kosteczkę i dodajemy do cukinii, mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz przyprawy, mieszamy. Przekładamy nadzienie cukiniowe na podpieczony spód tarty i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
Nadzienie: cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki i odciskamy z nadmiaru płyny. Cebulkę i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy odsączoną cukinię i jeszcze chwilę przesmażamy, zdejmujemy z ognia. Suszone pomidory i fetę kroimy w kosteczkę i dodajemy do cukinii, mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz przyprawy, mieszamy. Przekładamy nadzienie cukiniowe na podpieczony spód tarty i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.