ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pikantne warzywa z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie z warzyw, kaszy jaglanej z piersią kurczaka lub bez i na obiad i na kolację ale również na zimno a`la sałatka np. do pracy.

Pikantne warzywa z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pikantne warzywa z kaszą jaglaną

 

  • kasza jaglana 2 szklanki,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • cebula 1 sztuka duża,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • marchew młoda 5 sztuk,
  • kapusta młoda 1/2 główki lub 1 mniejsza,
  • papryka czerwona 3 sztuki,
  • cukinia 2 sztuki średnie,
  • przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
  • pieprz cayenne 1 łyżeczka,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • woda 1/2 szklanki,
  • pierś podwójna z kurczaka 1 porcja,
  • koperek świeży 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Pikantne warzywa z kaszą jaglaną

ETAP 1:

Pikantne warzywa z kaszą jaglaną
Kasza jaglana powinna być wypłukana i raz zagotowania i wypłukana.

Kaszę jaglaną wsypać do garnka, z dwa razy zalać zimną wodą i wylać wodę, wlać wodę i tylko zagotować, wodę znowu wylać, teraz wlać wodę do gotowania, posolić do smaku, od zagotowania gotować z 20 minut kilka razy mieszając.

ETAP 2:

Pikantne warzywa z kaszą jaglaną
Kasza powinna byc przepłukana zimną wodą.

Ugotowaną kaszę jaglaną wylać na drobne duże sito, przelać zimną wodą i zostawić do odcieknięcia wody na sitku.

ETAP 3:

Pikantne warzywa z kaszą jaglaną
Cukier lekko się karmelizuje i jest lepsza potrawa.

Na oleju w garnku zeszklić na złoto pokrojoną cebulę posypaną cukrem, taka cebula jest dużo lepsza w smaku.

ETAP 4:

Pikantne warzywa z kaszą jaglaną

Wsypać pokrojone w kostki marchewki, podsmażać z 3 minuty, następnie wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, dodać kostkę rosołową, podsmażać z 5 minut, parę razy wymieszać.

ETAP 5:

Pikantne warzywa z kaszą jaglaną

Wsypać pokrojone cukinie, papryki, wymieszać wszystko w garnku i podsmażać z 3 minuty, mieszać parę razy.

ETAP 6:

Pikantne warzywa z kaszą jaglaną

Pierś pokroić na porcje, włożyć na wierzch warzyw, posypać z każdej strony przyprawą do wieprzowiny, pieprzem cayenne, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, pierś można później pokroić na kostkę i dodać do kaszy ,warzyw i będzie sałatka na zimno, przed podaniem posypać koperkiem.