Sposób przygotowania:
Placki z serka wiejskiego z sosem brzoskwiniowym
Serek wiejski przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko, dodajemy proszek do pieczenia , mąkę i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany więc jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki.
Brzoskwinie obieramy ze skorki (można sparzyć tak jak pomidora ), kroimy w kostkę, przekładamy je do rondelka. Do brzoskwiń wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dajemy gałązki lawendy i gotujemy wszystko około 5-7 minut.
Po tym czasie lawendę usuwamy (oddała już swój aromat ) a sos zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej. Jeśli chcemy mieć nieco rzadszy sos zaprawianie mąką pomijamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, nakładamy porcję ciasta i smażymy placuszki na złoty kolor po 3-5 minut z każdej strony.
Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Placuszki serwujemy z gorącym sosem brzoskwiniowym, udekorowane gałązkami lawendy, smacznego.
Brzoskwinie obieramy ze skorki (można sparzyć tak jak pomidora ), kroimy w kostkę, przekładamy je do rondelka. Do brzoskwiń wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dajemy gałązki lawendy i gotujemy wszystko około 5-7 minut.
Po tym czasie lawendę usuwamy (oddała już swój aromat ) a sos zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej. Jeśli chcemy mieć nieco rzadszy sos zaprawianie mąką pomijamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, nakładamy porcję ciasta i smażymy placuszki na złoty kolor po 3-5 minut z każdej strony.
Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Placuszki serwujemy z gorącym sosem brzoskwiniowym, udekorowane gałązkami lawendy, smacznego.