Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1414]

Placki z serka wiejskiego z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Placuszki smakują rewelacyjnie. Kuszą swą delikatnością i niesamowitym aromatem. Idealne są dla osób na diecie bezglutenowej.

Placki z serka wiejskiego z truskawkami

Składniki:

Placki z serka wiejskiego z truskawkami

 

  • 200g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki jaglanej (płaskie)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (płaskie)
  • 2 łyżki ksylitolu (płaskie; w zależności od słodkości truskawek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (płaska)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Placki z serka wiejskiego z truskawkami

Ciasto:

Placki z serka wiejskiego z truskawkami GlutenFree
Truskawki można pokroić wg gustu, a ich iliość zmodyfikować.

Serek wiejski zmiksować z żółtkiem, a następnie z cukrami, mąką i sodą oczyszczoną.
(Grudek z serka nie należy dusić.)
Białko (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą serkową.
Truskawki pokroić np. na plasterki i delikatnie wymieszać z ciastem.
Całość odstawić na 2-3 minuty.

Smażenie:

Placki z serka wiejskiego z truskawkami GlutenFree
Placki są bardzo delikatne, więc nalezy ostrożnie je przewracać.

Na patelni dobrze rozgrzać niewielką ilość oleju.
Za pomocą łyżki stołowej wykładać porcje ciasta: 1 solidna łyżka = 1 placek.
Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia się.
(Przewracać szeroką łopatką.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.