Sposób przygotowania:
Placki z serka wiejskiego z truskawkamiCiasto:
Serek wiejski zmiksować z żółtkiem, a następnie z cukrami, mąką i sodą oczyszczoną.
(Grudek z serka nie należy dusić.)
Białko (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą serkową.
Truskawki pokroić np. na plasterki i delikatnie wymieszać z ciastem.
Całość odstawić na 2-3 minuty.
Smażenie:
Na patelni dobrze rozgrzać niewielką ilość oleju.
Za pomocą łyżki stołowej wykładać porcje ciasta: 1 solidna łyżka = 1 placek.
Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia się.
(Przewracać szeroką łopatką.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.