Sposób przygotowania:
Placki z serka wiejskiego z truskawkamiCiasto:
![Placki z serka wiejskiego z truskawkami GlutenFree Placki z serka wiejskiego z truskawkami GlutenFree](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placki-z-serka-wiejskiego-z-truskawkami-glutenfree-418785.jpg)
Serek wiejski zmiksować z żółtkiem, a następnie z cukrami, mąką i sodą oczyszczoną.
(Grudek z serka nie należy dusić.)
Białko (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą serkową.
Truskawki pokroić np. na plasterki i delikatnie wymieszać z ciastem.
Całość odstawić na 2-3 minuty.
Smażenie:
![Placki z serka wiejskiego z truskawkami GlutenFree Placki z serka wiejskiego z truskawkami GlutenFree](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placki-z-serka-wiejskiego-z-truskawkami-glutenfree-418786.jpg)
Na patelni dobrze rozgrzać niewielką ilość oleju.
Za pomocą łyżki stołowej wykładać porcje ciasta: 1 solidna łyżka = 1 placek.
Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia się.
(Przewracać szeroką łopatką.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.