jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Razowy drożdżowiec na dużą blachę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 38

Gdy piecze się ciasto drożdżowe dom od razu staje się bardziej przytulny i rodzinny. To ciasto zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem i drożdżowymi rogalami, których nie mogło zabraknąć u mojej babci.

Razowy drożdżowiec na dużą blachę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowy drożdżowiec na dużą blachę

CIASTO:

NADZIENIE

  • 1, 2 kg sera twarogowego nie mielonego,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 łyżki grysiku,
  • Cukier puder do smaku, według uznania

KRUSZONKA

Sposób przygotowania:

Razowy drożdżowiec na dużą blachę

ETAP 1

Razowy drożdżowiec na dużą blachę
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przygotowane składniki

CIASTO:Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, drożdże oraz tyle mąki by uzyskać konsystencję śmietany. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Między czasie rozpuszczamy masło i lekko go studzimy.

ETAP 2

Razowy drożdżowiec na dużą blachę
składniki ciasta zagniatamy, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od garnka i dłoni

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy składniki ciasta, czyli pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania wymieszane ze sobą mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy letni tłuszcz.

Ciasto wyrabiamy około 12- 15 minut. Gdy odchodzi od ręki, garnek z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.

ETAP 3

Razowy drożdżowiec na dużą blachę
Gotowe, wyrośnięte ciasto

Gdy ciasto rośnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz przygotowujemy ser i kruszonkę.

ETAP 4

Razowy drożdżowiec na dużą blachę
Ciasto wykładamy na przygotowaną dużą blaszkę od piekarnika

Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną dużą blachę. Formujemy z niego prostokątny placek, pozostawiając nieco wyższe brzegi, które smarujemy jajkiem.

ETAP 5

Razowy drożdżowiec na dużą blachę
Po wyłożeniu sera i kruszonki na ciasto wkładamy je do piekarnika

Na ciasto wykładamy grubą warstwę sera. Ser oprószamy kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180°C.

Od momentu jego zagrzania drożdżowiec pieczemy około 40 minut.

ETAP 6

Razowy drożdżowiec na dużą blachę
Składniki masy serowej łączymy ze sobą

SER: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Mają być w nim wyczuwalne kawałki sera.

Tak przygotowany ser wykładamy na ciasto drożdżowe.

KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w palcach. Kruszonkę wykładamy na ser.


Tagi:

ciasta