Sposób przygotowania:
Razowy drożdżowiec na dużą blachęETAP 1
CIASTO:Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, drożdże oraz tyle mąki by uzyskać konsystencję śmietany. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Między czasie rozpuszczamy masło i lekko go studzimy.
ETAP 2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy składniki ciasta, czyli pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania wymieszane ze sobą mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy letni tłuszcz.
Ciasto wyrabiamy około 12- 15 minut. Gdy odchodzi od ręki, garnek z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
ETAP 3
Gdy ciasto rośnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz przygotowujemy ser i kruszonkę.
ETAP 4
Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną dużą blachę. Formujemy z niego prostokątny placek, pozostawiając nieco wyższe brzegi, które smarujemy jajkiem.
ETAP 5
Na ciasto wykładamy grubą warstwę sera. Ser oprószamy kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180°C.
Od momentu jego zagrzania drożdżowiec pieczemy około 40 minut.
ETAP 6
SER: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Mają być w nim wyczuwalne kawałki sera.
Tak przygotowany ser wykładamy na ciasto drożdżowe.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w palcach. Kruszonkę wykładamy na ser.