Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Placki z twarogiem i marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pulchne słodkie placuszki z dodatkiem twarogu.

Placki z twarogiem i marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z twarogiem i marmoladą

 

  • 125 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g marmolady śliwkowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placki z twarogiem i marmoladą
Twaróg rozgnieść widelcem. Jajka wbić do twarogu. Dodać do nich cukier, cukier waniliowy. marmoladę, proszek do pieczenia i maślankę. Dosypać mąkę i wymieszać (ciasto ma mieć konsystencję budyniu). Ciasto wylewać porcjami na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać ciepłe oprószone cukrem pudrem.
Placki z twarogiem i marmoladą
Rozgnieciony widelcem półtłusty twaróg.
Placki z twarogiem i marmoladą
Dodane do twarogu jajka maślanka cukier i marmolada.
Placki z twarogiem i marmoladą
Ciasto na placki wymieszane z mąką pszenną.
Placki z twarogiem i marmoladą
Ciasto na placki wylane porcjami na rozgrzaną patelnię.