Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Placki z wątroby wołowej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z wątroby wołowej można przyrządzać najbardziej delikatne i soczyste dania - placki trafiają w gusta smakowe wszystkim domownikom.

Placki z wątroby wołowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki z wątroby wołowej

 

  • tłuszcz do smażenia (100 g. smalcu)

 

Sposób przygotowania:

Placki z wątroby wołowej
► Mieszanka wątrobowa: do przygotowania tej potrawy pasuje każda wątroba: drobiowa, wieprzowa lub wołowa. Wątrobę oczyścić, wyciąć ścięgna i żyłki i koniecznie usunąć błonę pokrywającą powierzchnię. Następnie wątrobę przełożyć do miski wbić jajka, dodać masło, cebulę i czosnek i zmiksować blenderem lub zmielić maszynką do mięsa. Później mieszając stopniowo dodawać mąkę - masa powinna być gęsta ale nie sztywna - mniej więcej taka jak na racuchy. Wszystko razem dobrze wymieszać i przyprawić solą, pieprzem i papryką.

► Na patelnię na rozgrzany tłuszcz, nałożyć łyżką masę wątrobową i rozprowadzić jak placki. Placki nie powinny być grube, a będą się szybko i dobrze smażyć. Placki smażyć bardzo krótko, na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony. Jeśli ogien będzie zbyt mocny, nabiorą nieapetycznego wyglądu i będą twarde. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, najpierw umieścić placki na serwetkach, a dopiero potem przenieść je na talerz.
Placki z wątroby wołowej
Aby usunąć nadmiar tłuszczu, najpierw umieścić placki na serwetkach, a dopiero potem przenieść je na talerz.
Placki z wątroby wołowej
Wątróbkę i składniki zmiksować blenderem na gładką masę i na rozgrzanym tłuszczu smażyć jak placki.
Placki z wątroby wołowej
Do potrawy pasuje każda wątroba: drobiowa, wieprzowa lub wołowa - wątróbkę oczyścić, wyciąć ścięgna i żyłki.