Sposób przygotowania:
Placki z wątroby wołowej
► Mieszanka wątrobowa: do przygotowania tej potrawy pasuje każda wątroba: drobiowa, wieprzowa lub wołowa. Wątrobę oczyścić, wyciąć ścięgna i żyłki i koniecznie usunąć błonę pokrywającą powierzchnię. Następnie wątrobę przełożyć do miski wbić jajka, dodać masło, cebulę i czosnek i zmiksować blenderem lub zmielić maszynką do mięsa. Później mieszając stopniowo dodawać mąkę - masa powinna być gęsta ale nie sztywna - mniej więcej taka jak na racuchy. Wszystko razem dobrze wymieszać i przyprawić solą, pieprzem i papryką.
► Na patelnię na rozgrzany tłuszcz, nałożyć łyżką masę wątrobową i rozprowadzić jak placki. Placki nie powinny być grube, a będą się szybko i dobrze smażyć. Placki smażyć bardzo krótko, na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony. Jeśli ogien będzie zbyt mocny, nabiorą nieapetycznego wyglądu i będą twarde. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, najpierw umieścić placki na serwetkach, a dopiero potem przenieść je na talerz.
► Na patelnię na rozgrzany tłuszcz, nałożyć łyżką masę wątrobową i rozprowadzić jak placki. Placki nie powinny być grube, a będą się szybko i dobrze smażyć. Placki smażyć bardzo krótko, na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony. Jeśli ogien będzie zbyt mocny, nabiorą nieapetycznego wyglądu i będą twarde. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, najpierw umieścić placki na serwetkach, a dopiero potem przenieść je na talerz.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
skuter5