BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1386]

Pierożki z farszem z wątróbki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smaczne pierożki z smacznym farszem z wątróbki. Osoby, które lubią wątróbkę to takie pierożki polecam.

Pierożki z farszem z wątróbki Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Pierożki z farszem z wątróbki

 

  • Ciasto:
  • mąki około 2 szkl, ok.
  • woda gorąca około 3/4 szkl,
  • masło 1 łyżeczka,
  • jajko 1 szt,
  • Farsz;
  • wątróbka drobiowa około 400 - 500 g,
  • cebula 1 duża,
  • jajka ugotowane na twardo 2,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tatra bułka 2 płaskie łyżki,
  • olej do podsmażenia wątróbki,
  • Dodatkowo;
  • woda z dodatkiem soli do gotowania pierożków,
  • cebula 1 szt. do polania gotowych pierożków,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Pierożki z farszem z wątróbki
Farsz;

Wątróbki oczyścić z błonek, opłukać, a następnie osączyć na sitku. Wątróbki oprószyć mąką a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę obrać i pokroić w większe kawałki. Jajka ugotować na twardo obrać ze skorupek.

Wątróbkę razem z jajkami i cebulą zmielić doprawić do smaku pieprzem i solą , dodać bułkę tatrą i dokładnie wymieszać.

Ciasto;

Z mąki, masła, jajka oraz wody zagnieść ciasto, następnie rozwałkować. Wykroić krążki. Na krążki rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.

Ugotowane pierożki wyjąc na talerz łyżką cedzakową, a następnie polać podsmażoną cebulką.
Pierożki z farszem z wątróbki
Oczyszczoną wymoczoną w mleku wątróbkę oprószmy mąką
Pierożki z farszem z wątróbki
Wątróbkę podsmażamy na gorącym oleju z obu stron
Pierożki z farszem z wątróbki
Podsmażoną wątróbkę wraz z ugotowanymi jajkami i cebulą mielimy
Pierożki z farszem z wątróbki
Zmieloną wcześniej wątróbkę doprawiamy do smaku
Pierożki z farszem z wątróbki
Składniki na ciasto wkładamy do miski
Pierożki z farszem z wątróbki
Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto
Pierożki z farszem z wątróbki
Ciasto rozwałkujemy i wykrawamy krążki na które nakładamy farsz
Pierożki z farszem z wątróbki
Krążki składamy sklejając w pierożki.
Pierożki z farszem z wątróbki
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie
Pierożki z farszem z wątróbki
Obieramy i kroimy cebule
Pierożki z farszem z wątróbki
Pokrojoną cebule podsmażamy na gorącym oleju i polewamy gotowe pierogi

Tagi:

wątróbka