madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta potrawa przygotowana z surowych ziemniaków z dodatkiem cebuli i jajka smażonych na tłuszczu.

Placki ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane
Ziemniaki myjemy i obieramy razem z białą cebulą. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach ( ja ścieram w urządzeniu wielofunkcyjnym) i mieszamy z jajkiem, solą oraz mąką pszenną. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką masę ziemniaczaną tworząc placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor . Podajemy polane śmietana i posypane cukrem .
Placki ziemniaczane
Ziemniaki oraz białą cebulę obieramy z łupin
Placki ziemniaczane
Do startych ziemniaków dodajemy jajko sól i mąkę
Placki ziemniaczane
Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki z obu stron