Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Placki ziemniaczane Bahusa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z gęstą kwaśną śmietaną.

Placki ziemniaczane Bahusa

Składniki:

Placki ziemniaczane Bahusa

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu, może być ze słoika
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane Bahusa
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajka, chrzan, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć. Lekko posłodzić do smaku. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kłaść na niego cienkie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.