Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Placki ziemniaczane Halinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placki ziemniaczane nigdy się nie nudzą :)

Placki ziemniaczane Halinki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane Halinki

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane Halinki
Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odlewamy nadmiar soku. Dodajemy jajka oraz tyle mąki aby powstało nam ciasto o właściwej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej, na który nakładamy porcje ciasta, które rozpłaszczamy łyżką, aby nadać im kształt średniej wielkości placków. Smażymy placki z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ze śmietaną, z cukrem czy z gulaszem.
Placki ziemniaczane Halinki
Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odlewamy nadmiar soku.
Placki ziemniaczane Halinki
Dodajemy jajka oraz tyle mąki aby powstało nam ciasto o właściwej konsystencji.
Placki ziemniaczane Halinki
Na patelni rozgrzewamy olej, na który nakładamy porcje ciasta, które rozpłaszczamy łyżką, aby nadać im kształt średniej wielkości placków.