pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Placki ziemniaczane koperkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

placki ziemniaczane ze świeżym koperkiem

Placki ziemniaczane koperkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane koperkowe

 

  • mąka pszenna, przyprawa do ziemniaków 1 łyżeczka, koperek siekany 2 łyżeczki, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane koperkowe
Ziemniaki trzemy na tarce. Masę ziemniaczaną zagęszczamy mąką, tak aby masa była lekko lejąca. Dodajemy przyprawę do ziemniaków, sól oraz koperek i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzany smalec łyżką nakładamy masę ziemniaczaną formując placki. Smażymy do momentu uzyskania złocistej barwy placka ziemniaczanego. Smacznego.
Placki ziemniaczane koperkowe
Ziemniaki trzemy na tarce, dodajemy mąkę w celu zagęszczenia i przyprawy
Placki ziemniaczane koperkowe
Wymieszaną masę przekładamy na rozgrzany smalec na patelnii i formujemy placki
Placki ziemniaczane koperkowe
Placki smażymy na złoty kolor z dwóch stron, następnie wyjmujemy w ceu ocięknięcia tłuszczu