Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane po chłopsku
Umyte ziemniaki i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebule obieramy i kroimy .Nie musi być zbyt drobno.Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie.Przyrumieniamy.Do boczku dorzucamy cebulkę i również rumienimy.Do utartych ziemniaków i marchewki dodajemy przyrumieniony boczek z cebulą,jajka,mąkę.Dobrze mieszamy i doprawiamy przyprawami.Zamiast czosnku granulowanego można dać spory ząbek świeżego przeciśnięty przez praskę.Tak przygotowane ciasto nakładamy łyżką na patelnie z niedużą ilością rozgrzanego oleju i smażymy placki .Rumiane,chrupiące placki podajemy wedle własnego pomysłu.Z sosem np.czosnkowym sporządzonym z jogurtu naturalnego lub tak jak ja ostatnio z gotowym sosem grzybowym ze słoiczka. Do placków można dodać czerwoną paprykę .Wtedy dodajemy ją pokrojoną do duszonej cebulki,żeby nie była zbyt twarda.
paulka104
dorjana
pacpaw
evita0007
misia53