marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placki ziemniaczane z dodatkami na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ziemniaki obrać,opłukać oraz zetrzeć na tarce lub przepuścić przez elektryczną maszynkę z resztą składników,wbić jajo,dać soli.Usmażyć.

Placki ziemniaczane z dodatkami na ostro

Składniki:

Placki ziemniaczane z dodatkami na ostro

 

  • 1 kg.ziemniaków,
  • 2 małe czuszki,
  • 40 dag.suszonych grzybów,np.podgrzybki,maślaki,
  • duży pęczek szczypiorku,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • łagodny ketchup do polania.

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z dodatkami na ostro
Szczypiorek z czuszką opłukać i posiekać,a z czuszki usunąć nasiona z ogonkiem.Grzyby namoczyć kilka godzin wcześniej lub sparzyć wrzątkiem,osączyć.Ziemniaki obrać i opłukać oraz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub na szybko przepuścić przez elektryczną maszynkę do mięsa i innych produktów,dodając grzyby namoczone,potem dodać posiekane jarzyny,wbić jajo,dod- -ać jedną łyżkę soli,najlepiej morskiej oraz 2-3 łyżki mąki.Wymieszać masę ziemniaczaną,rozgrzać olej na patelni i łyżką kłaść na skwierczący tłuszcz po 3-4 małe placki.Smażyć z obu stron na złoty kolor,wyjąć,odsączając z tłuszczu na talerze płaskie i polewać łagodnym sosem pomidorowym.