Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z dodatkami na ostro
Szczypiorek z czuszką opłukać i posiekać,a z czuszki usunąć nasiona z ogonkiem.Grzyby namoczyć kilka godzin wcześniej lub sparzyć wrzątkiem,osączyć.Ziemniaki obrać i opłukać oraz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub na szybko przepuścić przez elektryczną maszynkę do mięsa i innych produktów,dodając grzyby namoczone,potem dodać posiekane jarzyny,wbić jajo,dod- -ać jedną łyżkę soli,najlepiej morskiej oraz 2-3 łyżki mąki.Wymieszać masę ziemniaczaną,rozgrzać olej na patelni i łyżką kłaść na skwierczący tłuszcz po 3-4 małe placki.Smażyć z obu stron na złoty kolor,wyjąć,odsączając z tłuszczu na talerze płaskie i polewać łagodnym sosem pomidorowym.