Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z koperkiemETAP 1:

Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.
Masę przełożyć na sito ułożone na misce, lekko osączyć.
Z miski delikatnie zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię połączyć z masą ziemniaczaną.
ETAP 2:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Umyty por posiekać w pół krążki, dodać do masy ziemniaczanej.
ETAP 3:

Następnie wbić całe jajko, wsypać posiekany koperek, proszek do pieczenia i mąkę.
ETAP 4:

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
ETAP 5:

Łyżką nabierać niewielki porcje ciasta i nakładać na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku.