kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placki ziemniaczane z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki ziemniaczane chyba każdy je zna i lubi, tym razem dodałam liście pokrzywy. Jak dla mnie smak rewelacyjny. Polecam.

Placki ziemniaczane z pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z pokrzywą

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z pokrzywą
Liście pokrzywy myjemy i sparzamy gorącą wodą ( kilka minut) przekładamy na cedzak i odsączamy. Ziemniaki obieramy i myjemy, ścieramy do miski.

Pokrzywę odciskamy z wody, kroimy bardzo drobno. 

Starte ziemniaki przelewamy na cedzak, odsączamy.

Do miski wkładamy masę ziemniaczaną, skrobię ziemniaczaną ze startych ziemniaków i pozostałe składniki. Mieszamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy zgrabne placki. Przekładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z nadmiaru oleju.
Placki ziemniaczane z pokrzywą
Sparzamy liście pokrzywy przez kilka minut
Placki ziemniaczane z pokrzywą
Sparzone liście pokrzywy, przekładamy na cedzak
Placki ziemniaczane z pokrzywą
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy
Placki ziemniaczane z pokrzywą
Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy placki