Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z pokrzywą
Liście pokrzywy myjemy i sparzamy gorącą wodą ( kilka minut) przekładamy na cedzak i odsączamy. Ziemniaki obieramy i myjemy, ścieramy do miski.
Pokrzywę odciskamy z wody, kroimy bardzo drobno.
Starte ziemniaki przelewamy na cedzak, odsączamy.
Do miski wkładamy masę ziemniaczaną, skrobię ziemniaczaną ze startych ziemniaków i pozostałe składniki. Mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy zgrabne placki. Przekładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z nadmiaru oleju.
Pokrzywę odciskamy z wody, kroimy bardzo drobno.
Starte ziemniaki przelewamy na cedzak, odsączamy.
Do miski wkładamy masę ziemniaczaną, skrobię ziemniaczaną ze startych ziemniaków i pozostałe składniki. Mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy zgrabne placki. Przekładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z nadmiaru oleju.