Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z pokrzywąETAP 1
Ziemniaki obieramy.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pokrzywę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Gotową drobno siekamy.
ETAP 2
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte umieszczamy na chwilę na gęstym sicie, by pozbyć się nadmiaru płynu.
ETAP 3
Tak przygotowane składniki: ziemniaki, cebulę, pokrzywę oraz jajka, mąkę i przyprawy umieszczamy w misce. Całość mieszamy do połączenia składników.
ETAP 4
Na patelni rozgrzewany olej. Gdy tłuszcz już jest gotowy, za pomocą łyżki wykładamy na niego porcje ciasta formując zgrabne placuszki.
ETAP 5
Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone umieszczamy na papierowym ręczniku, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe podajemy oprószone świeżym szczypiorkiem.
SylaUla
madziulka89