SUPERPRZEPIS

Placki ziemniaczane z pokrzywą

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 22
Placki ziemniaczane z pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Złociste, chrupiące placuszki ziemniaczane to danie na które zawsze znajdą się chętni. Jeśli wzbogacimy je o pokrzywę nie tylko zyskamy na ich wyglądzie, smaku, ale też na wartości odżywczej. POLECAM!

Składniki:

Placki ziemniaczane z pokrzywą

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z pokrzywą

ETAP 1

Placki ziemniaczane z pokrzywą
Ziemniai obieramy, pokrzywę przepłukujemy

Ziemniaki obieramy.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pokrzywę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Gotową drobno siekamy.

ETAP 2

Placki ziemniaczane z pokrzywą
Starte ziemniaki odsączamy do drobnym sicie.

Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte umieszczamy na chwilę na gęstym sicie, by pozbyć się nadmiaru płynu.

ETAP 3

Placki ziemniaczane z pokrzywą
Przygotowane składniki na placki umieszczamy w jednej misce.

Tak przygotowane składniki: ziemniaki, cebulę, pokrzywę oraz jajka, mąkę i przyprawy umieszczamy w misce. Całość mieszamy do połączenia składników.

ETAP 4

Placki ziemniaczane z pokrzywą
Na rozgrzany tłuszcz wykładamy porcje ciasta

Na patelni rozgrzewany olej. Gdy tłuszcz już jest gotowy, za pomocą łyżki wykładamy na niego porcje ciasta formując zgrabne placuszki.

ETAP 5

Placki ziemniaczane z pokrzywą
Po zrumienieniu pierwszej strony placuszki przekładamy na drugą

Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone umieszczamy na papierowym ręczniku, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe podajemy oprószone świeżym szczypiorkiem.