Sposób przygotowania:
Żeberka w sosie chrzanowymKrok 1
Żeberka umyłam, pokroiłam kawałki, natarłam je solą i pieprzem.
Czosnek sprasowałam i dodałam do niego oliwę z oliwek i natarłam żeberka.
Na noc wstawiłam do lodówki owinięte folią spożywczą.
Krok 2
Masło rozpuściłam na większej patelni i wsypałam mąkę, mieszałam koło 2 minut. Wlałam mleko powoli cały czas mieszałam, aż powstał sos.
Doprawiłam solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodałam chrzan, chwile jeszcze mieszałam. Do małego garnka wkładamy masło.
Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy około 2 minut. Powoli dolewamy mleko i nie przerywając mieszania, dolewamy mleko i gotujemy aż sos zrobi się gładki.
Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Wkładamy chrzan i mieszamy aby się równomiernie rozprowadził.
Krok 3
Żeberka rano wyjmuje z lodówki i obsmażam. Wkładam do garnka z sosem i duszę do momentu, aż mięso zmięknie. Mieszamy często by sos nam się nie przypalił, jeśli trzeba to dolewamy trochę wody.
Krok 4
Ugotowane ziemniaki przekładam na stolnice i zagniatam je widelcem, dodaje jajo sól i pieprz oraz mąkę na oko. Ciasto zagniatam , dosypując mąki.
Kiedy wałeczek zwijam się nie klei znaczy, że już jest ten moment by pokroić je na skos, a następnie wrzucam do gotującej się osolonej wody.
Gotuje do wypłynięcia. Podaje z żeberkami i sałatką.