Sposób przygotowania:
Paprykowe placki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i myjemy, zostawiamy do osuszenia. Cebule również obieramy z łupinek i ścieramy je na najmniejszych oczkach. Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach, placki są wówczas fajnie chrupiące.
Do miski z ziemniakami i cebulą dodajemy mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i pieprz oraz wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i odlewamy wodę którą puszczą ziemniaki. Umytą paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do masy ziemniaczanej. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na niego porcje masy ziemniaczanej. Smażymy do zrumienienia z obu stron.
Gotowe placki ziemniaczane wyjmujemy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar oleju.Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Do miski z ziemniakami i cebulą dodajemy mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i pieprz oraz wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i odlewamy wodę którą puszczą ziemniaki. Umytą paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do masy ziemniaczanej. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na niego porcje masy ziemniaczanej. Smażymy do zrumienienia z obu stron.
Gotowe placki ziemniaczane wyjmujemy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar oleju.Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
zbysiowa
Czekoladka 2