aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Paprykowe placki ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem czerwonej papryki możemy podawać z dowolnym sosem lub keczupem.

Paprykowe placki ziemniaczane Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Paprykowe placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Paprykowe placki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i myjemy, zostawiamy do osuszenia. Cebule również obieramy z łupinek i ścieramy je na najmniejszych oczkach. Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach, placki są wówczas fajnie chrupiące.

Do miski z ziemniakami i cebulą dodajemy mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i pieprz oraz wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i odlewamy wodę którą puszczą ziemniaki. Umytą paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do masy ziemniaczanej. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na niego porcje masy ziemniaczanej. Smażymy do zrumienienia z obu stron.

Gotowe placki ziemniaczane wyjmujemy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar oleju.Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. 
Paprykowe placki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i myjemy, osuszamy. Cebule obieramy z łupinek.
Paprykowe placki ziemniaczane
Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach a cebule na małych.
Paprykowe placki ziemniaczane
Dodajemy mąkę, śmietanę, jajko, proszek, sól i pieprz.
Paprykowe placki ziemniaczane
Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Ponownie mieszamy.
Paprykowe placki ziemniaczane
Na gorącym oleju smażymy placki z obu stron do zrumienienia.