Sposób przygotowania:
Szynka faszerowana szpinakiem i pomidorami
Szynkę opłukać, osuszyć. Naciąć wzdłuż, tak by powstał płat mięsa w kształcie przypominającym prostokąt. Tłuczkiem Rozbić mięso, ale nie za dużo. Czosnek pociąć w paseczki i powbijać w płat szynki.
Obficie posypać solą, majerankiem, przyprawą do wieprzowiny i papryką. Odstawić na ok 1h. Szpinak podsmażyć na odrobinie oleju, z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżeczką oregano. Dodać pomidory i pogotować jeszcze ok 5 min.
Wystudzić i wymieszać z surowym jajkiem. Na płat szynki dać farsz i zawinąć w roladę. Związać dobrze nicią. Na dno wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego dać pióra cebuli, położyć związane mięso i podlać bulionem. Włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec ok 1,5h-2h ok 15 min przed końcem pieczenia odlać wodę spod mięsa , do rondelka.
Zagotować i zagęścić mąką z wodą by powstał gęsty sos.
Obficie posypać solą, majerankiem, przyprawą do wieprzowiny i papryką. Odstawić na ok 1h. Szpinak podsmażyć na odrobinie oleju, z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżeczką oregano. Dodać pomidory i pogotować jeszcze ok 5 min.
Wystudzić i wymieszać z surowym jajkiem. Na płat szynki dać farsz i zawinąć w roladę. Związać dobrze nicią. Na dno wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego dać pióra cebuli, położyć związane mięso i podlać bulionem. Włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec ok 1,5h-2h ok 15 min przed końcem pieczenia odlać wodę spod mięsa , do rondelka.
Zagotować i zagęścić mąką z wodą by powstał gęsty sos.