mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Placki ziemniaczano-dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Można je podawać na tysiąc sposobów, z różnego rodzaju sosami, gulaszem, kwaśną śmietaną, cukrem, a także z konfiturą, musem jabłkowym.

Placki ziemniaczano-dyniowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki ziemniaczano-dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano-dyniowe
Dynię obieram ze skóry i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki i cebulę także ścieram na drobnych oczkach tarki. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaje do masy. Jeśli w między czasie oddzieliła nam się woda z jarzyn odlewam ją, a resztę wyciskam. Wbijam do masy jajko, mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Na koniec wsypuje mąkę. Mieszam i za pomocą łyżki nabieram masę, formuje po trzy placuszki na patelni. Smażę placki na dobrze rozgrzanym oleju. Podaje z ulubionymi dodatkami.
Placki ziemniaczano-dyniowe
W naczyniu mieszam starte ziemniaki, dynię i cebulę
Placki ziemniaczano-dyniowe
Na patelni smażę po 3 placuszki na rozgrzanym oleju