Sposób przygotowania:
Placki z gulaszem mięsno - warzywnym
Gulasz do placków;
Cebule obrać i pokroić w półksiężyce.
To samo zrobić z pieczarkami, obrać , opłukać i pokroić w cienkie plasterki.
Indyka opłukać, pokroić w większe kawałki, a następnie podsmażyć na łyżce oleju, doprawić solą i pieprzem , przyprawą do indyka dodać czosnek granulowany.
Po podsmażeniu mięso wyjąc , wlać resztę oleju i smażyć na nim pieczarki przez około 10 minut, po połowie smażenia dołożyć do pieczarek obraną , pokrojoną cebule.
Następnie dodać szklankę bulionu warzywnego zagotować,zalać rozmieszaną śmietaną z odrobiną mąki i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
W razie potrzeby przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Placki ziemniaczane;
obrać i opłukać ziemniaki , zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Do startych ziemniaków zetrzeć obraną cebule.
Dodajemy jajko , przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), sól,pieprz przyprawę w płynie oraz mąkę ( ile będzie potrzeba w zależności od gęstości ciasta).
Wszystko dokładnie mieszamy aby składniki nam sie połączyły.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Z ciasta nakładamy placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placki podajemy oblane gulaszem.
Cebule obrać i pokroić w półksiężyce.
To samo zrobić z pieczarkami, obrać , opłukać i pokroić w cienkie plasterki.
Indyka opłukać, pokroić w większe kawałki, a następnie podsmażyć na łyżce oleju, doprawić solą i pieprzem , przyprawą do indyka dodać czosnek granulowany.
Po podsmażeniu mięso wyjąc , wlać resztę oleju i smażyć na nim pieczarki przez około 10 minut, po połowie smażenia dołożyć do pieczarek obraną , pokrojoną cebule.
Następnie dodać szklankę bulionu warzywnego zagotować,zalać rozmieszaną śmietaną z odrobiną mąki i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
W razie potrzeby przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Placki ziemniaczane;
obrać i opłukać ziemniaki , zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Do startych ziemniaków zetrzeć obraną cebule.
Dodajemy jajko , przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), sól,pieprz przyprawę w płynie oraz mąkę ( ile będzie potrzeba w zależności od gęstości ciasta).
Wszystko dokładnie mieszamy aby składniki nam sie połączyły.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Z ciasta nakładamy placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placki podajemy oblane gulaszem.
gusia1000