missMarietta

missMarietta

Kucharz
[Przepisów: 10]

placuch z parówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

banalnie prosty i sycący placuch.

placuch z parówkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

placuch z parówkami

 

  • 1/2 papryki czerwonej;
  • 1/2 papryki żółtej;
  • 1 lub 2 pieczarki;
  • 1 mała cebula (opcjonalnie);
  • 1 parówka drobiowa;
  • olej do smażenia.

 

  • na ciasto:
  • 1 jajko;
  • 1 szklanka mąki;
  • 0,5 szklanki mleka;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

placuch z parówkami
Papryki i cebulkę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić wzdłuż, a parówkę w kółka. Na patelni rozgrzać olej i smażyć składniki około 10minut, aby papryka trochę zmiękła. Z składników na ciasto wyrobić w miseczce masę o konsystencji jak na racuchy. Podsmażone warzywa i parówkę wrzucić do miski z ciastem, wymieszać. Na patelnię, na której smażyliśmy w/w składniki wlewamy kapkę oleju, a po krótkiej chwili chochelką ciasto tak, alby powstał placek na całą patelnię. Smażymy aż placek się dobrze przypiecze, po czym ostrożnie przewracamy go na drugą stronę. Smażymy do czasu, gdy placek będzie z obu stron podobnie brązowawy. Placuch podajemy z ketchupem.
placuch z parówkami
ja wrzucam na patelnię wszystkie warzywa oraz kiełbaskę razem - tak wolę. Wszystko jest świetnie podsmażone.
placuch z parówkami
podsmażone skladniki dokładnie mieszam z masą na ciasto.
placuch z parówkami
i na patelnię!! Trzeba tylko uważać, żeby nie próbować przewrócić placucha zbyt wcześnie - rozpadnie się wówczas, bo ciasto na patelnię wlewamy dość grube, przez co czas smażenia trochę się wydłuża.