madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Placuszki babuni z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie placuszki to pyszny podwieczorek bądź deserek. Porzeczki można użyć dowolne np. zmieszać jeszcze z białymi.

Placuszki babuni z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki babuni z porzeczkami

 

Sposób przygotowania:

Placuszki babuni z porzeczkami
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą. Żółtka wymieszać z pszenną mąką, mlekiem, cukrem oraz rumem. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Przebrane i umyte oraz osączone porzeczki wymieszać z ciastem. Margarynę rozgrzać na patelni, łyżką nakładać placuszki , smażyć na rumiano z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem do smaku.
Placuszki babuni z porzeczkami
Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli
Placuszki babuni z porzeczkami
Żółtka mieszamy z mąką mlekiem rumem i cukrem
Placuszki babuni z porzeczkami
Do ciasta dodajemy przebrane i umyte porzeczki
Placuszki babuni z porzeczkami
Smażymy z każdej strony na rumiany kolor