iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Placuszki z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie i smaczne śniadanko dla nas i dla dzieci.

Placuszki z porzeczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki z porzeczkami

 

  • 1. 1/4 szklanki mąki
  • 1.1/4 szklanki kefiru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 garść mrożonej aronii
  • 1 garść mrożonych porzeczek
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania ewentualnie dżem

Sposób przygotowania:

Placuszki z porzeczkami
Przesiać mąkę i na sucho wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodać jajko, olej i kefir, wszystko dokładnie ubić( ma mieć konsystencję gęstej śmietany), do gotowego ciasta dodać owoce i ostrożnie wymieszać. Patelnie nagrzać i tylko natłuścić olejem, na gorącą patelnię lać porcje ciasta takie, aby po usmażeniu były małe placuszki, smażyć na złoty kolor, podawać gorące posypane cukrem pudrem lub z dżemem.
Placuszki z porzeczkami
Do gładkiego ciasta dodać owoce i wymieszać
Placuszki z porzeczkami
Smazyć na złoty kolor malutkie placuszki
Placuszki z porzeczkami
Najlepiej smakuję takie prosto z patelni

Tagi:

jajko jajka