kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 703]

Placuszki bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne placuszki z bananami. Ciasto do placuszków zrobiłam z musem dyniowym. Polecam na obiad lub kolację.

Placuszki bananowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placuszki bananowe

 

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 4 łyżki musu z dyni
  • 2 banany
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki bananowe
Do miski przesiewany mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, białko i wsypujemy cukier trzcinowy oraz dokładamy mus dyniowy, mieszamy.
Banany obieramy ze skórki ( kawałek zostawiamy do dekoracji ) i kroimy w półplasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Banany dokładamy do ciasta i mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Placuszki bananowe
Banana kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny.