Sposób przygotowania:
Muffinki z chrupiącym boczkiemETAP 1:
1. Zacznij od przygotowania boczku.
2. Odłóż na bok 3 plastry a resztę boczku pokrój na drobno.
ETAP 2:
3. Cebulę drobno posiekaj.
4. W rondelku rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulkę.
ETAP 3:
5. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodaj pokrojony boczek.
6. Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
7. Smaż do wytopienia się tłuszczu.
8. Odstaw do wystudzenia.
ETAP 4:
9. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
10 Wymieszaj i zrób dołek
ETAP 5:
11. W osobnej misce roztrzep jajka.
12. Dodaj pozostałe 6 łyżek oleju i maślankę.
13. Dokładnie wymieszaj łyżką.
14. Wlej do miski z suchymi składnikami.
ETAP 6:
15. Wymieszaj wszystko ze sobą i dodaj przestudzony boczek z cebulką i ponownie wymieszaj.
ETAP 7:
16. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
17. Przygotuj formę do muffinek i wyłóż ją papilotkami - papierowymi lub silikonowymi.
18. Pozostałe 3 paski boczku pokrój na 4 kawałki każdy - łącznie 12 kawałków.
19. Nakładaj ciasto do papilotek, a następnie na wierzchu układaj plasterki boczku.
20. Piecz 20 min, aż będą złoto - brązowe.
Smacznego:)