WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Placuszki budyniowo-waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne placuszki, które robi się podobnie jak biszkopt, ubijając najpierw białko i dodając kolejno pozostale składniki.

Placuszki budyniowo-waniliowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Placuszki budyniowo-waniliowe

 

  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 3 łyżeczki mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140g serka waniliowego homogenizowanego
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki budyniowo-waniliowe

ETAP 1:

Białko oddzielić i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i zmiksować. Dodać żółtko i znów zmiksować.

Dodać serek waniliowy i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju i wyłożyć porcje ciasta.

Placuszki smażyć z obu stron na rumiano. Można smażyć również bez tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Placuszki budyniowo-waniliowe
Usmażone placuszki wyłożone na ręcznik papierowy.
Placuszki budyniowo-waniliowe
Placuszki w trakcie smażenia na patelni na niewielkiej ilości oleju
Placuszki budyniowo-waniliowe
Placuszki budyniowo-waniliowe
Rozrobnione w misce ciasto na placuszki budyniowe
Placuszki budyniowo-waniliowe
Mąka pszenna i budyń dodany do ciasta
Placuszki budyniowo-waniliowe
Serek waniliowy dodany do ciasta