kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Budyniowe placuszki z mandarynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na delikatne i puszyste placuszki budyniowe z mandarynką. Polecam na słodki obiad lub kolację.

Budyniowe placuszki z mandarynką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Budyniowe placuszki z mandarynką

 

  • 500 g zimnego ugotowanego budyniu
  • 5 mandarynek
  • 1 jajko
  • 12 - 15 łyżek z czubkiem mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Budyniowe placuszki z mandarynką
Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki, obieramy z błonki.Dzielimy na mniejsze cześci. Do miski przekładamy ugotowany budyń i dodajemy jajko, mandarynki i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy. Ciasto musi być gęste.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placuszki (na małym ogniu). Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Budyniowe placuszki z mandarynką
Do miski przekładamy mandarynki, budyń i jajko.
Budyniowe placuszki z mandarynką
Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Budyniowe placuszki z mandarynką
Na rozgrzanym oleju smażymy budyniowe placuszki.