kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placuszki dyniowe z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne placuszki w słodkiej wersji. Przygotowane z dyni i jabłka z dodatkiem cukru waniliowego. Polecam.

Placuszki dyniowe z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki dyniowe z jabłkiem

 

  • 250 g dyni ( bez pestek )
  • 1 jabłko ( u mnie 200 g )
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 - 6 łyżek mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki dyniowe z jabłkiem
Dynie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach do miski. Jabłko myjemy i wycieramy ściereczką, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej do miski z dynią.

Dodajemy cukier waniliowy i wybite jajko, mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym i odsączamy z tłuszczu.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki dyniowe z jabłkiem
Obraną dynię ścieramy do miski na tarce.
Placuszki dyniowe z jabłkiem
Dodajemy cukier waniliowy, tarte jabłko, wybite jajko i mieszamy.
Placuszki dyniowe z jabłkiem
Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Placuszki dyniowe z jabłkiem
Na talerz przekładamy usmażone placuszki dyniowe.