akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Placuszki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kolejny przepis z wykorzystaniem puree z dyni. Puszyste placuszki o pięknym kolorku. Doskonałe na śniadanie!

Placuszki dyniowe

Składniki:

Placuszki dyniowe

 

  • 2 jajka
  • 220 g puree z dyni, np. z domowej roboty
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 szkl mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Placuszki dyniowe
Jajka dobrze roztrzepać w misce, dodać pozostałe składniki i wymieszać za pomocą trzepaczki do połączenia. Na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu!) nakładać porcję masy (1 placuszek=1 łyżka masy) Smażyć z obu stron do zarumienienia.

Podawać na ciepło, np. z twarogiem, malinami i miodem. Smacznego!

Tagi:

dynia