Sposób przygotowania:
Placuszki dyniowe z salsą pomidorową
Dynie obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Przygotowaną dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dyni dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie całość mieszamy. Na paletnię z rozgrzanym tłuszczem nakładamy łyżką porcje masy dyniowej, tworząc placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron. Pomidory zaparzamy we wrzątku. Obieramy ze skórki. Kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę. Do pomidorów dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę, sól, pieprz i bazylię. Starannie mieszamy. Salsę podajemy z placuszkami.
![Placuszki dyniowe z salsą pomidorową Placuszki dyniowe z salsą pomidorową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/placuszki-dyniowe-z-salsa-pomidorowa-229141.jpg)
![Placuszki dyniowe z salsą pomidorową Placuszki dyniowe z salsą pomidorową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/placuszki-dyniowe-z-salsa-pomidorowa-229142.jpg)
![Placuszki dyniowe z salsą pomidorową Placuszki dyniowe z salsą pomidorową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/placuszki-dyniowe-z-salsa-pomidorowa-229143.jpg)