migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Placuszki dyniowo-jabłkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne rumiane placuszki dyniowo-jabłkowe szybko się robi i szybko znikają. Podałam je z frużeliną brzoskwiniową ale można podać też z innymi owocowymi dodatkami. Kwaskowa frużelina idealnie się komponowała ze słodkim smakiem placuszków.

Placuszki dyniowo-jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki dyniowo-jabłkowe

 

Sposób przygotowania:

Placuszki dyniowo-jabłkowe
Dynię zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Jabłka obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do startych składników dodać jajka, mąkę i cukier waniliowy. Cukru można dać więcej , jak dla mnie ta ilość wystarczająca bo i dynia i jabłka są słodkie. Wszystko dokładnie wymieszać.

Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszka. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.

Osączyć na papierowym ręczniku. Gotowe placuszki podałam z frużeliną brzoskwiniową.
Placuszki dyniowo-jabłkowe
Dynię zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
Placuszki dyniowo-jabłkowe
Jabłka obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Placuszki dyniowo-jabłkowe
Do startych składników dodać jajka, mąkę i cukier waniliowy.
Placuszki dyniowo-jabłkowe
Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszka

Tagi:

dynia