Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Dyniowo-jabłkowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Szybki i smaczne placki dyniowe.

Dyniowo-jabłkowe placuszki

Składniki:

Dyniowo-jabłkowe placuszki

 

  • 400g dyni
  • duże jabłko
  • 125 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Dyniowo-jabłkowe placuszki
Dynie pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka, podlać ¼ szklanki wody i dusić ok. 15-20 min, aż dynia się rozpadnie. Jabłko obierz i pokrój w cienkie plastry. Połączyć za pomocą miksera mąkę, cukier, serek, jajka, mleko. Dodać olejek i proszek do pieczenia. Dodać masę z dyni oraz kawałki jabłek. Placki smażyć na oleju na złoty kolor, z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.