Sposób przygotowania:
Placuszki jogurtowe z rabarbaremPrzygotowanie rabarbaru
Rabarbar obieramy, kroimy w 5 cm kawałki zasypujemy odrobiną cukru i wstawiamy do letniego piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy rabarbar i kroimy w cieńsze plasterki.
Przygotowanie ciasta
W misce mieszamy jogurt z rozkłóconymi jajkami, siemieniem lnianym ekstraktem waniliowym i 2 łyżkami oleju kokosowego. Dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy energicznie do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Odstawiamy na 15 minut.
Smażenie racuchów
Rozgrzewamy patelnię teflonową, Na suchą patelnię nakładamy po 1 dużej łyżce ciasta na Smażymy placki niewielkim ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione.
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia)układamy na każdym placku plasterki rabarbaru.
Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia,
Podawanie
Podajemy placki z gęstym jogurtem udekorowane listeczkami mięty.
Na końcu polewamy wszystko syropem klonowym lub miodem płynnym.