jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placuszki jogurtowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Placuszki jogurtowe z rabarbarem usmażyłam na śniadanie i podałam z dodatkiem jogurtu. Dodatek do ciasta oleju kokosowego, wanilii i plasterków rabarbaru sprawił że smakowały wybornie!

Placuszki jogurtowe z rabarbarem

Składniki:

Placuszki jogurtowe z rabarbarem

 

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • kilka łodyg rabarbaru pokrojonego w plasterki
  • Jogurt, listki mięty i syrop klonowy do podanie

Sposób przygotowania:

Placuszki jogurtowe z rabarbarem

Przygotowanie rabarbaru

Placuszki jogurtowe z rabarbarem

Rabarbar obieramy, kroimy w 5 cm kawałki zasypujemy odrobiną cukru i wstawiamy do letniego piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy rabarbar i kroimy w cieńsze plasterki.

Przygotowanie ciasta

Placuszki jogurtowe z rabarbarem
Mieszamy energicznie do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę

W misce mieszamy jogurt z rozkłóconymi jajkami, siemieniem lnianym ekstraktem waniliowym i 2 łyżkami oleju kokosowego. Dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy energicznie do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Odstawiamy na 15 minut.

Smażenie racuchów

Placuszki jogurtowe z rabarbarem
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia)układamy na każdym placku plasterki rabarbaru.

Rozgrzewamy patelnię teflonową, Na suchą patelnię nakładamy po 1 dużej łyżce ciasta na Smażymy placki niewielkim ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione.

Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia)układamy na każdym placku plasterki rabarbaru.
Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia,

Podawanie

Placuszki jogurtowe z rabarbarem
Placki polewamy wszystko syropem klonowym lub miodem płynnym.

Podajemy placki z gęstym jogurtem udekorowane listeczkami mięty.

Na końcu polewamy wszystko syropem klonowym lub miodem płynnym.


Tagi:

placki danie