anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Placuszki kapuściane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre i delikatne placuszki, niezastąpione na piątkowy obiad. Polecam serdecznie na ciepło i na zimno.

Placuszki kapuściane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki kapuściane

 

  • 1/2 małej główki kapusty
  • 3 jaja
  • 6 łyżkek mąki
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Wegeta
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Placuszki kapuściane
Kapustę oczyścić i bardzo drobno poszatkować, włożyć do garnka zalać wodą i posolić obgotować około 15 minut następnie bardzo dokładnie odcedzić i wystudzić. Do kapusty dodać jaja mąkę i przyprawić dodać drobno pokrojoną cebulę i wymieszać. Olej rozgrzać i smażyć placki na złoty kolor po około 4 minuty z każdej strony.
Placuszki kapuściane
kapusta musi dokładnie ostygnąć i odcieknąć
Placuszki kapuściane
do kapusty dodać wszystkie składniki i przyprawy
Placuszki kapuściane
należy bardzo dokładnie wymieszać ciasto
Placuszki kapuściane
smażyć na nie dużym ogniu jednokrotnie odwracając