szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Placuszki korzenno - miodowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Placuszki korzenno - miodowe polecam na sniadanko lub deser. Smakują dobrze z owocami lub sosami czy musami owocowymi.

Placuszki korzenno - miodowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki korzenno - miodowe

 

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki korzenno - miodowe
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaję jajko, miód oraz serek i mieszam całość do połączenia składników. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i łyżką nakładam porcje ciasta. Formuję małe placuszki i smażę z obu stron. Placuszki podaje z miodem, dowolnymi owocami lub musem z owoców.
Placuszki korzenno - miodowe
Do miseczki z suchymi składnikami dodaję jajko
Placuszki korzenno - miodowe
Mieszam całość aż połączą się składniki dokładnie
Placuszki korzenno - miodowe
Nakładamy łyżką małe porcje na patelnie z rozgrzanym olejem
Placuszki korzenno - miodowe
Smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy ciepłe