kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placuszki orkiszowe z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne placuszki. Przygotowane z mąki orkiszowej i z mąki z krzycy oraz serka homogenizowanego. Słodzone miodem. Polecam.

Placuszki orkiszowe z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki orkiszowe z miodem

 

  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 6 łyżek mąki orkiszowej
  • 3 łyżki mąki z krzycy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki orkiszowe z miodem
Do miski wkładamy serek, miód, jajko i mieszamy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy do połączenia.

Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy, smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki orkiszowe z miodem
W misce mieszamy serek, wybite jajko, miód.
Placuszki orkiszowe z miodem
Wszystkie składniki na placki mieszamy w misce.
Placuszki orkiszowe z miodem
Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki z obu stron.
Placuszki orkiszowe z miodem
Placki przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z tłuszczu.